La Cluj-Napoca va fi construit un Centru de Transplant Integrat

Social

Un Centru Integrat de Transplant cu 300 paturi, unic în România, urmează să se construiască pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, după cum a anunțat Consiliul Județean. Concursul de soluții e finalizat și trimis pentru a fi lansat. Este cel mai mare concurs de soluții organizat în ultimii treizeci de ani de, e în valoare de peste 20 de milioane de lei iar funcțiunea propusă este una medicală, cu un concept unic la nivel național.

Președintele Consiliului Județean a anunțat la începutul lui 2019 că instituția pregătește un Centru Integrat de Transplant (unde să se realizeze operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă sau ficat) pe un teren de 1,5 hectare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Este vorba despre terenul unde a fost început un proiect de mall, Akademia Center, la care s-a renunțat după criza din 2008. Pe teren, instituția a mai avut idei să facă un parking sau o clădire pentru spitalul de copii. De anul trecut, proiectul a fost reorientat înspre acestă nouă funcțiune medicală, de Centru de Transpalnt, mai ales că s-au făcut sesizări că Institutul de Transplant Renal din Cluj funcționează în spații improprii.

Despre schema financiară a proiectului, Tișe spune că investiția ar urma să se facă cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean, dar și cu bani europeni și că estimează că în cel mult 5 ani se va ridica acest centru.

CJ Cluj a contractat pentru 130.000 de lei Ordinul Arhitecților din România pentru a pregăti un concurs de soluții în urma căruia să se găsească cea mai bună variantă și să contracteze un proiectant pentru acest viitor Centru.

Concursul este aproape de lansare și este catalogat drept „cel mai mare concurs de soluții organizat în ultimii treizeci de ani, în valoare de peste 20 de milioane de lei (contractul de proiectare), iar funcțiunea propusă este una medicală cu un concept unic la nivel național”, după cum spune arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță.

Consiliul Județean a organizat deja două concursuri de soluții pentru obiective din patrimoniu – extinderea Parcului Etnografic Hoia sau extinderea sediului în care instituția funcționează pe strada Dorobanților. Soluțiile rezultate nu au fost puse deocamdată în operă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.