Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Social

Distanţa influenţează viteza de transmitere a datelor prin internet, demonstrează cercetătorii UBB

Distanţa influenţează viteza de transmitere a datelor prin internet, arată un articol realizat de o echipă de cercetători din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai, coordonaţi de prof. Zoltan Neda.

Articolul publicat recent în prestigiosul jurnal ştiinţific Scientific Reports, a pornit de la un studiu anterior în care cercetătorii clujeni au dovedit, într-un cadru general al mobilităţilor umane, o lege universal valabilă: cu cât călătorim la o distanţă mai mare, cu atât viteza aparentă de deplasare va fi mai mare. Astfel, timpul necesar pentru a parcurge o anumită rută nu este, de obicei, direct proporţional cu distanţa parcursă. O explicaţie simplă pentru acest fenomen care pare iniţial paradoxal este că, în funcţie de distanţa pe care o avem de parcurs, alegem mijloace de transport diferite. Cu cât distanţa de călătorie este mai mare, cu atât mijlocul de transport selectat are o viteză medie mai mare. O situaţie similară apare şi în cazul decolărilor şi al aterizărilor atunci când călătorim cu avionul. Astfel, o altă cauză a acestui fenomen ţine de structura ierarhică a reţelelor de transport, care presupune că destinaţiile aflate la distanţe mai mari sunt conectate mai direct, cu mai puţine noduri care să încetinească deplasarea.

Pornind de la observarea acestor regularităţi, autorii studiului au utilizat paradigma pentru a stabili dacă transmiterea informaţiilor prin internet respectă aceleaşi reguli. Premisele pe care s-a bazat această investigaţie sunt că internetul este o reţea complexă încorporată într-un spaţiu geografic, similar în structura ierarhică cu reţelele de mobilităţi umane. Realizând un număr mare de experimente, grupul de cercetare a arătat că timpul necesar transmiterii unui pachet dat de informaţii creşte în medie cu radicalul distanţei.

Pentru a înţelege aceste reguli dinamice şi alte proprietăţi ale internetului, cercetătorii clujeni au dezvoltat şi testat un model de internet bazat pe coordonate realiste şi au demonstrat că întârzierile în transmiterea datelor sunt determinate la nivelul routere-lor, care sunt similare astfel nodurilor de transport. Internetul, la nivelul de routere, este o reţea cu numeroase noduri în apropierea oraşelor/aşezărilor umane, iar mai apoi reţeaua continuă cu căi directe unde pachetele de date sunt transmise fără întârzieri, cu viteze apropiate de viteza luminii.

Observaţiile obţinute în acest studiu sunt deosebit de importante, oferind o nouă paradigmă pentru transmiterea datelor prin internet, utilizând o abordare atât experimentală, cât şi teoretică şi luând în considerare toţi factorii anterior cunoscuţi despre internetul ca graf.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesaţi articolul publicat şi să vizualizaţi materialul video realizat de cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.