Muzeul de Istorie Turda

Divertisment

Muzeul de Istorie Turda, ocrotind patrimoniul cultural existent în această zonă bogată în vestigii arheologice, este găzduit de fostul Palat Princiar situat în Str. B. P. Hașdeu nr. 2 din municipiul Turda, județul Cluj.

Monument istoric, Palatul Princiar este cel mai valoros obiect de cultură și arhitectură medievală din Turda. Construit după anul 1560 a fost destinat vămii sării de la Turda și a reprezentat odinioară reședință temporară a principilor Transilvaniei în timpul vizitelor în zonă.

Muzeul a luat ființă în noiembrie 1943, deși încercări au existat încă din deceniul trei al secolului XX, când profesorul Aurel Nanu a dorit să reunească valoroasele colecții particulare existente, dintre care cea mai cunoscută era cea a colecționarului István Teglas. 

Porțile muzeului au fost deschise publicului în 1951 cu ajutorul istoricului Ioan I. Russu și a profesorului Ion Țigara și deținea materiale arheologice descoperite în zonă (vase, topoare, unelte, arme, obiecte romane, monede) expuse pe epoci istorice.

Colecția a fost îmbogățită treptat ajungând să dețină, în prezent, peste 30.000 de obiecte reprezentative pentru toate perioadele istorice, predominante fiind cele din perioada romană provenind din descoperirile de la castrul Legiunii V Macedonica și din arealul vechii așezări Potaissa. 

Patrimoniul muzeului conține o multitudine de dovezi referitoare la prezența și activitatea omului în zonă încă din neolitic: topoare din piatră șlefuită, răzuitoare, brăzdare de plug din piatră, greutăți de pescuit sau de războaie de țesut, vase ceramice, etc.

Epoca bronzului este foarte bine reprezentată de ustensile casnice, unelte, arme, podoabe, dar și de unelte și vase descoperite recent pe traseul Autostrăzii Transilvania, inventarul secției însumând peste șase mii de piese. De asemenea, Epoca fierului este bogat reprezentată prin diferite piese și vase ceramice, unelte, arme din fier și un interesant inventar al unui mormânt celtic. 

Cel mai bine reprezentată din întreg patrimoniul muzeal este Epoca romană, prin cele peste 16.000 de piese, constând în monede, precum și monumente epigrafice și sculpturale, elemente arhitectonice-capiteluri, fusuri de coloană, baze de coloană descoperite mai ales în orașul roman, dar și un număr impresionant de piese de echipament militar din bronz, podoabe din argint și bronz.

De o deosebită valoare artistică și documentară sunt: Statuetele lui Iupiter, sfeșnicul cu acrobat, candelabrul cu patru brațe înfățișând un Silen, fragmentul de lorica squamata, opaițele de bronz și câteva pondera (greutăți de cântar) unicate printre piesele din Dacia. Acestora li se adaugă un bogat și variat material ceramic — opaițe, vase de uz comun, vase de cult, plastică în lut provenind din atelierul orașului antic și material tegular cu ștampila LVM din atelierele castrului. 

Muzeul mai deține în patrimoniu piese reprezentative și din perioada migrațiilor, printre care un mormânt princiar, datând din a doua jumătate a secolului V d.Hr., al unei tinere din aristocrația gepidică — „prințesa Franziska”. Acesta a fost descoperit în 1996, în cadrul cercetărilor arheologice din castrul de la Potaissa, iar tânăra defunctă avea asupra sa piese de podoabă din metale nobile: cercei de aur împodobiți cu almandine; două fibule mari din argint, numeroase mărgele mici din pastă de sticlă și coral, catarame din argint și aur, mărgele de chihlimbar. 

Colecția de piese și documente specifice epocilor medievală și modernă cuprinde peste de 6.000 exponate, dintre care peste 4.000 de monede, majoritatea din argint, descoperite în comunele din jurul orașului Turda în secolele XI-XVIII. De asemenea, cuprinde un fond de carte veche, publicații din secolele XVIII-XX, o serie de acte și scrisori ce au aparținut familiei Rațiu, donate muzeului de către descendenții familiei, o piesă importantă din colecție fiind biroul dr. Ioan Rațiu. 

Tot aici sunt expuse arme, accesorii militare, decorații, podoabe, vase ceramice, carte veche, obiecte specifice breslelor și unelte folosite în exploatările miniere din zonă (aur, sare).

Un punct de atracție al muzeului îl constituie pictura (3/4 m), realizată în 1898, de către pictorul Krisch Aladar despre proclamarea libertății cultelor religioase în Transilvania, eveniment petrecut la Dieta de la Turda în 1568. 

Muzeul de Istorie Turda deține o Bibliotecă numărând în jur de șase mii de volume și adăpostește și o bogată colecție de etnografie constând în costume populare, ceramică, mobilier, țesături, icoane pe sticlă și lemn ce numără peste 600 de piese.

În apropierea muzeului se află busturile lui Decebal și Traian și mai multe sarcofage romane din piatră.

După un amplu proces de renovare și reamenajare, Muzeul de Istorie Turda a fost redeschis publicului la 26 august 2011, cu cinci săli de expunere în cadrul cărora vizitatorii pot admira exponate de o valoare deosebită pentru istoria locală și nu numai.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.