Primul oraș care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Social

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat un acord de parteneriat cu Asociația Scripor în vederea implementării Alfabetului Scripor – un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile.

Parteneriatul constă în implementarea unor măsuri de accesibilizare a serviciilor oferite de municipalitate, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung:
– machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moților și din Piața Unirii și hărți tactile pentru acestea folosind “alfabetul culorilor”, pentru a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere;
– se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere – „alfabetul Scripor” în cadrul ediției 2019 a Zilelor Clujului;
– pe termen lung se vor realiza hărți tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care se vor amplasa în stațiile de autobuz, pentru facilitarea utilizării mijloacelor de transport.

De asemenea, analizăm împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor, extinderea acestuia la nivelul întregului oraș, astfel: Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală și Județeană, Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, Gara, centre comerciale. Aceasta presupune amplasarea de machete sau hărți tactile la intrarea fiecăreia dintre instituțiile mai sus menționate, pentru a facilita accesul la informație al persoanelor cu deficiențe de vedere.

Parteneriatul se derulează pe o perioadă de 5 ani și urmărește prin implementarea acestor măsuri să ridice standardul de calitate a vieții tuturor cetățenilor din municipiul Cluj-Napoca.

Alfabetul Scripor este invenția clujeanului Tudor Scripor care a fost premiat cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, aprilie 2019, secțiunea Educație, Cultură și Artă. Marele Premiu a fost oferit de către Asociația Inventatorilor din Germania.