Hub-ul Național M100 – Mirror Mission Cities Hub România M100 – a fost lansat astăzi la Cluj-Napoca

Social

Hub-ul naţional M100, dedicat neutralităţii climatice, a fost lansat luni, 18 decembrie, la Cluj-Napoca, în prezenţa unor reprezentanţi ai Comisiei Europene, autorităţi naţionale şi regionale, reprezentanţi ai oraşelor, ai mediului academic, ONG-urilor şi ai comunităţilor urbane din România.

M100 are două obiective, anume sprijinirea celor trei oraşe româneşti selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava şi Bucureşti – sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziţia verde şi în identificarea surselor de finanţare pentru acestea, iar al doilea obiectiv vizează lansarea unei misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte zece oraşe din România în drumul către neutralitate climatică.

De asemenea, în cadrul evenimentului de lansare a Hub-ului M100 a fost semnată Declarația comună privind cooperarea în scopul sprijinirii celor 3 orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”: Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2, în implementarea Planurilor de Acțiune Climatică aprobate de Comisia Europeană și lansării unei Misiuni în oglindă, pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică.

„Hub-ul naţional M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030″ de a facilita accesul la surse de finanţare din fonduri europene, destinate acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale. Intervenţia mea se referă la răspunsul la întrebarea ce se întâmplă dacă nu facem ce ne-am propus în Cluj, în România şi în Europa? Dacă nu facem nimic, e mai bine? Oamenii de Ştiinţă au atras atenţia din 1970 asupra faptului că dacă se continuă nivelul de consum al combustibililor fosili, vom avea probleme privind schimbările climatice. După 50 de ani le dăm dreptate, pentru că lucrurile au scăpat de sub control, deoarece am utilizat excesiv cărbunele, petrolul, gazul, am defrişat pădurile”, a declarat dl Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Cu acest Hub M100 ne dorim să accelerăm tranziţia spre neutralitatea climatică în oraşe şi să finanţăm proiectele aferente. Vrem să aducem finanţare pentru proiecte concrete, iar misiunea să fie finanţată cu un miliard de euro până în 2030″, a precizat Ovidiu Cîmpean, Coordonatorul Hub-ului M100 şi secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

La rândul său, Patrick Child, director general adjunct al DG Mediu din cadrul Comisiei Europene, a spus că momentul este important pentru România şi Cluj-Napoca.

Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării M100 – Hubul naţional pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, a fost aprobat în ședința de Guvern din data de 12 octombrie 2023.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .