Cluj-Napoca găzduieşte cea mai mare conferinţă pentru combaterea stresului în educaţie din Sud-Estul Europei

Divertisment

Pe 25 octombrie, la Cluj-Napoca va avea loc Conferinţa atelier-Educaţie fără stres – integritate, compasiune, generozitate. Evenimentul dedicat combaterii stresului în domeniul educaţiei, atât în rândul profesorilor, cât şi în rândul elevilor este primul de acest gen organizat în Sud-Estul Europei. 13 specialişti din România, Portugalia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii vor oferi soluţii practice de recăpătare a armoniei în sala de clasă pentru mai multă bucurie şi eficacitate în a preda şi o mai mare dorinţă de a învăţa.

Conferinţa este organizată de Fundaţia Transylvania College, Fundaţia David Lynch, Asociaţia de Meditaţie Transcendentală, Fundaţia Leaders şi Asociaţia Mânuţe Pricepute. Ideea organizării unui astfel de eveniment a venit după ce s-a observat cât de puţin se discută despre starea de bine şi despre bucurie în şcolile din România.

„Este prima încercare de a pune elevul şi profesorul în prim-planul procesului educaţional. Până acum autorităţile au vorbit doar despre câţi bani se alocă, ce şi cum să se predea şi aproape deloc despre cum să se simtă mai bine, mai împliniţi, mai fericiţi, atât profesorii, cât şi elevii. O minte stresată este o minte care nu poate învăţa, care nu poate crea, care nu este liberă. Profesorii sunt suprasolicitaţi emoţional, adesea şi fizic”, spune Nicolae Stoian, organizatorul evenimentului.

Evenimentul este cu atât mai relevant cu cât în România rata abandonului şcolar este printre cele mai mari din Europa, iar 40% dintre tinerii între 15-18 ani sunt analfabeţi funcţionali. Mai mult, în primele trei săptămâni de la începerea şcolii, poliţiştii români au constatat 275 de infracţiuni în şcoli sau în apropierea acestora.

Conferinţa are o latură teoretică, precum şi una practică şi se adresează tuturor celor preocupaţi de EDUCAŢIE: părinţi interesaţi de binele copiilor, elevi şi cadre didactice care vor îmbunătăţirea performanţei şcolare sau angajatori preocupaţi de viitoarea forţă de muncă.

Impactul meditaţiei transcendentale în educaţie

În cadrul evenimentului, vor fi analizate rezultatele a două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană intitulate EUROPE şi FRIENDS, desfăşurate din 2016, la care au participat aproximativ 2000 de elevi, cadre didactice şi părinţi din Anglia, Belgia, Italia, Olanda, Portugalia şi Suedia. Acestea au introdus în şcoli o perioadă de linişte de 10 – 15 minute, înaintea orelor de clasă şi după ore, în care, cine doreşte, poate practică o tehnică naturală psihofiziologică de relaxare profundă, numită meditaţie transcendentală şi cine nu, doar stă liniştit. Rezultatele par surprinzătoare. Aceste pauze speciale au readus armonia în şcoală. Profesorii şi elevii au relaţii mai bune, dorinţa de învăţare a sporit, elevii sunt mai creativi, violenţa în şcoală a fost redusă semnificativ, iar fenomenul de burn out în rândul profesorilor a înregistrat scăderi importante.

Alte subiecte de discuţie care vor fi dezbătute în cadrul conferinţei sunt: importanţa spaţiului şcolii şi al sălilor de clasă care pot influenţa emoţiile, modul de gândire, relaţiile cu ceilalţi şi chiar rezultatele la învăţătură, importanţa educaţiei fără stres şi promovării valorilor de integritate, compasiune şi generozitate în rândul copiilor şi cerinţele de pe piaţa muncii la nivel de leadership. Mai mult, în timpul atelierelor practice, Fred Travis PhD., specialist în neuro-ştiinţe şi directorul „Centrului pentru Studiul Creierului, al Conştiinţei şi Cogniţiei” la Universitatea de Management Maharishi, SUA, va arăta cu ajutorul unui electroencefalograf cum se modifică activitatea creierului în timpul practicării meditaţiei transcendentale, producând starea de „odihnă alertă”, propice învăţatului.

Planuri de viitor

Conferinţa atelier-Educaţie fără stres – integritate, compasiune, generozitate reprezintă doar primul pas spre a produce o schimbare în sistemul de educaţie din România. Participanţii la eveniment vor propune proiecte pilot menite să reducă stresul în şcolile de la noi din ţară şi să crească dorinţa de învăţare în rândul elevilor şi a bucuriei de a preda în rândul profesorilor.

Mai multe detalii regăsiţi şi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Contact:
Irina Ursu
irina.ursu@comm-on.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.