USR Cluj-Napoca: Lipsa locurilor din creşe în Cluj-Napoca e o RUŞINE: Vrem soluţii acum!

Social

Lipsa de viziune şi competenţa administrativă perpetuează o situaţie asupra căreia deja în primăvara acestui an am atras atenţia. Lipsa locurilor în creşele clujene nu se baza pe o predicţie abstractă ci pe simplul fapt al calculului demografic local care de ani de zile ne oferă acest semnal şi ne îndeamnă spre măsuri concrete în această direcţie.

Este nevoie de curaj şi gândire strategică să înfrunţi problema comunităţii locale şi să ieşi din şablonul discursului populist unde elementul cheie se învârte în jurul lui „vom face, vom rezolva”. A venit momentul să facem paşi concreţi în această direcţie, deoarece este clar că situaţia nu se va remedia sau rezolva de la sine. Soluţiile promise de primăria Cluj-Napoca nu au venit sau cel puţin nu au rezolvat situaţia în mod satisfăcător. Acest lucru însă nu trebuie să ne mire, promisiunile autorităţilor locale sunt identice în fiecare an…la fel ca soluţiile, şi ele inexistente.

Acoperirea unei lipse de aproape 1000 de locuri în creşă deja nu se mai poate face apelând la retorică şi la posibilitatea ca cetăţeni oraşului să nu observe goliciunea promisiunilor făcute.

Anunţam în primăvară că situaţia de anul trecut cu privire la criza locurilor lipsă la creşe se va resimţi chiar mai tare anul acesta şi am avut dreptate. 962 de copii respinşi în 2019 vs 905 în 2018 asta după ce a fost un scandal în toată regula anul trecut, iar Primăria a promis soluţii. Dar nu ne miră pentru că doar cu o creşă construită într-un an ( 80 de locuri) nu ai cum să acoperi lipsa de aproximativ 1000 de locuri care este la nivelul municipiului Cluj- Napoca.

Nu se construiesc creşe suficiente şi nu putem face urbanism inteligent doar în noile cartiere în timp ce pe cele actuale le ignorăm. Propunem spre dezbatere publică o soluţie ce ar rezolva într-un interval relativ scurt problema acesta în timp ce în paralel putem implementa soluţii pe termen mediu/lung. Trebuie să avem şi creşe temporare pentru a absorbi nevoia imediată şi trebuie să încurajăm companiile mari să înfiinţeze creşe la sediile lor.

Soluţia pe care o propunem este deja implementată în mai multe ţări din Vest ca Belgia sau Franţa şi implică crearea unui sistem controlat de Bone de grup, sau hai să-i spunem „Mini creşe”. Acest sistem presupune că o bonă acreditată poate lua în grijă până la 5 copii de creşă la locuinţa ei dacă are condiţiile necesare grupei de vârstă a copiilor înscrişi. Condiţiile trebuie să ţină cont atât de siguranţa copiilor (fizică şi alimentară), cât şi de nevoile educaţionale ale acestora, iar avizul ar fi dat de un corp de control adecvat (model restaurante). 

Vă rugăm să ţineţi cont în evaluarea acestei propuneri că în momentul de faţă marea majoritate a bonelor lucrează la negru (o problemă atât pentru stat cât şi pentru viitorul acestor femei şi a familiei lor), salariul mediu al unei bone în Cluj-Napoca e de 1800 lei dacă ar avea în grijă 4 copii venitul ar creşte considerabil, Legislaţia creşelor nu impune ca persoanele care îngrijesc copiii să fie educate (la grădiniţe e diferit – educatoarele au studii de specialitate) şi prin specializarea aceasta ne-am asigura că cei ce au grija de copiii noştri sunt la curent cu noile metode de creştere a copiilor.

În USR Cluj-Napoca avem în derulare un program prin care ne propunem să găsim soluţii pentru a construi un oraş pentru copii, pentru familii, şi cuprinde şi soluţionarea acestor probleme. Dacă doriţi să contribuiţi vă rugăm să ne scrieţi la cl@usrcluj.ro. Avem nevoie de soluţii şi curaj să înfruntăm problema ca situaţia să nu se repete şi pe viitor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.