Prima dezbatere CIIC cu experți naționali și internaționali

Divertisment

Miercuri, 4 decembrie 2019, de la ora 17:00, va avea loc dezbaterea CIIC având ca temă „Spațiul public clujean în transformare. Dezvoltări recente și direcții pentru viitor”. Întâlnirea va avea loc la clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Aceasta este prima dezbatere CIIC având ca invitați experți naționali și internaționali. Aceștia sunt arhitectul Lance Jay Brown – președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă, Ralf Alwani – director Urban Scale Interventions, arh. Șerban Țigănaș – secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, arh. Daniela Maier – președinte al Ordinului Arhitecților din România filiala Transilvania. De asemenea, arhitectul Vlad Sebastian Rusu va prezenta proiectul pentru revitalizarea Parcului Feroviarilor.

Dezbaterea va fi moderată de Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în urmă cu doi ani, fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Dezbaterea CIIC din 4 decembrie este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’.

Proiectul are două componente:

– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.

și

– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/ 

Prezentările experților invitați la dezbaterea din 4 decembrie:

Lance Jay Brown este arhitect, proiectant urban, profesor și autor. În prezent, este președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă, care lucrează îndeaproape cu UN-Habitat și cu Institutul Național al Arhitecților – filiala New York. Este profesor distins al Asociației Colegiului Școlilor de Arhitectură și președinte / director emerit al Școlii de Arhitectură Spitzer. A primit premiul Topaz al Institutului American al Arhitecților / Asociației Colegiului Școlilor de Arhitectură pentru excelență în educația arhitecturală. Lance Jay Brown predă și prelege la nivel național și internațional.

Ralf Alwani este director la Urban Scale Interventions, o nouă formă de agenție creativă care răspunde la schimbările modului în care trăim, lucrăm și ne jucăm prin designul centrat pe oameni. Interesele lui Ralf Alwani țin de arhitectură, design și impact social. A absolvit un program de masterat la Colegiul Regal de Artă specializat în orașe noi și proiecte urbane mari. De atunci consultă pentru practici arhitecturale de renume pentru o varietate de proiecte care implică domenii publice, comunitate și scheme rezidențiale. Este membru al Societății Regale de Arte și a publicat lucrări în arhitectură și proiectare, literatură de sănătate și sănătate mintală și reviste.

Daniela Maier este arhitect, președinte al Ordinului Arhitecților din România filiala Transilvania din 2018, fondator al biroului Maier Studio în 2002. În paralel, într-un context global în care reverența pentru spațiu, comunitate și tradiție devine pluridisciplinar evidențiată, a generat noi strategii de abordare a analizei și dezvoltării urbane. Astfel, în 2012 a înființat Scena Urbană, proiect organizat în cadrul OAR Transilvania cu scopul de a implica comunitatea în redescoperirea și redefinirea spațiului public. Coordonează Bienala de Arhitectură Transilvania din 2015 și, împreună cu o echipă complexă și juriul international propune la fiecare ediție conștientizarea importanței gestului architectural sau urbanistic și a impactului pe care acesta îl are în prezentul și viitorul fiecăruia.

Arhitectul Șerban Tiganas și-a început cariera câștigând mai multe concursuri de arhitectură. A fondat Dico și Țigănaș Arhitectură și Inginerie, un birou de proiectare multidisciplinar în România, cu o experiență de peste 20 de ani. Proiectele biroului au primit mai multe premii și au fost nominalizate, publicate și expuse la nivel internațional. De asemenea, a fost unul dintre fondatorii Planwerk Cluj, un birou de planificare româno-german care a început o nouă metodologie pentru urbanism în România. Este profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde în prezent predă teorie și proiectare de proiecte, adăugând recent un nou curs de comunicare și marketing pentru arhitecți. A ocupat diferite funcții în Ordinul Arhitecților din România, inclusiv președinția în perioada 2010-2018, Consiliul Arhitecților din Europa și Uniunea Internațională a Arhitecților. În prezent este secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților.

Vlad Sebastian Rusu a absolvit în anul 2006 Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj, unde în prezent este conferențiar universitar și director al Departamentului de Urbanism și Științe Tehnice. Activitatea sa profesională se împarte între cercetarea și proiectarea de arhitectură și urbanism, publicarea de studii, articole și cărți, susținerea și participarea la conferințe și expoziții naționale și internaționale. Proiectele sale acoperă o gamă largă de teme, de la arhitectură și restaurare la urbanism și design urban, activitatea sa profesională fiind recunoscută și premiată la nivel național și internațional: Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural 2017/ Premiile Europa Nostra pentru Reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Cultural din Blaj, 2017, Premiul I la Concursul internațional pentru revitalizarea Turnului pompierilor din Cluj, 2017, Premiul I la Concursul internațional pentru Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviarilor din Cluj, 2018 și Premiul I la Concursul internațional pentru masterplanul cartierului Sopor din Cluj, 2019.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.