Municipiul Cluj-Napoca face un pas semnificativ în lupta împotriva HIV/SIDA, devenind al doilea oraș din România, după capitala București, care aderă la rețeaua globală „Fast Track Cities”. Inițiativa a fost propusă de Consiliul Consultativ de Tineret Cluj-Napoca, iar aderarea a fost oficializată prin semnarea Declarației de la Paris în cadrul unui eveniment organizat la Casino, Centrul de Cultură Urbană.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației locale și județene, ai sectorului medical și ai societății civile, subliniind angajamentul comun pentru atingerea obiectivului zero noi infecții HIV până în 2030.
Semnatarii Declarației de la Paris sunt:
– Primăria municipiului Cluj-Napoca;
– Consiliul Județean Cluj;
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca;
– ARAS – Asociația Română Anti-SIDA;
– Federația Tinerilor din Cluj.
Prin acest angajament, Cluj-Napoca își propune să contribuie activ la atingerea obiectivelor globale stabilite pentru anul 2030 de Organizația Mondială a Sănătății și Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA:
95% dintre persoanele care trăiesc cu HIV să fie diagnosticate;
95% dintre persoanele diagnosticate să fie sub tratament;
95% dintre persoanele aflate sub tratament să aibă încărcătură virală nedetectabilă și să nu mai transmită virusul.
„Angajamentul nostru față de proiectul Fast-Track Cities reflectă această abordare integrată: un oraș cu cetățeni sănătoși este un oraș rezilient, capabil să facă față provocărilor viitoare și să ofere un trai demn și prosper pentru toți locuitorii săi. Prin prevenirea infecțiilor HIV și promovarea unei culturi a sănătății, investim în viitorul comunității noastre și în bunăstarea fiecărui cetățean. Prin acest demers, ne propunem să transformăm Cluj-Napoca într-un oraș din România cu zero noi infecții HIV, un obiectiv ambițios care are ca scop nu doar prevenirea unei probleme de sănătate publică, ci și crearea unui mediu de viață mai sigur și prosper pentru toți cetățenii” – a declarat Emese Oláh, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca.
Aderarea la Fast Track Cities reprezintă un pas important pentru Cluj-Napoca în efortul global de stopare a epidemiei de HIV. Prin această colaborare, orașul își asumă o responsabilitate crescută în prevenirea și combaterea virusului, consolidând parteneriate între autorități, mediul medical și societatea civilă. Implementarea acestui angajament la nivel local va duce la extinderea serviciilor de testare gratuită, îmbunătățirea accesului la tratament și reducerea stigmatizării, contribuind astfel la crearea unei comunități mai informate, mai sigure și mai incluzive.
“Este o mare onoare să urăm bun venit orașului Cluj-Napoca, ce devine al doilea oraș Fast-Track din România, alăturându-se Bucureștiului în rețeaua noastră globală de peste 550 de orașe angajate în accelerarea progresului către stoparea epidemiilor urbane de HIV,” a declarat Dr. José M. Zuniga, Președinte/CEO al IAPAC și al Fast-Track Cities Institute (FTCI). “Suntem alături de Cluj-Napoca în acest pas important și suntem pregătiți să sprijinim orașul în implementarea unor strategii îndrăznețe, centrate pe oameni, care să extindă accesul la prevenire, testare, tratament și îngrijire.”
Prin acest pas, Cluj-Napoca se alătură celor 143 de orașe europene deja înscrise în inițiativa Fast Track Cities, reafirmându-și statutul de oraș inovator și responsabil.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .