100 de ani de la înfiinţarea primului institut de speologie din lume; expoziţie online cu ocazia centenarului

Social

Institutul de Speologie din Cluj, fondat de Emil Racoviţă, primul de acest fel din lume, aniversează duminică 100 de ani, cu ocazia centenarului fiind lansată o expoziţie online.

„100 de ani de la înfiinţarea Institutului de Speologie al UBB. Profesorul şi rectorul Emil Racoviţă se întoarce acasă. Anul 2020 marchează împlinirea unui secol de la venirea lui Emil G. Racoviţă la Universitatea din Cluj de la Universitatea Sorbona, unde îşi câştigase deja un renume mondial în biologie, fiind primul naturalist care a cercetat, dincolo de cercul Polar Austral, între anii 1897 – 1899, lumea vie a Antarcticii ca membru al expediţiei ‘Belgica’. (…) Sosirea omului de ştiinţă la Universitatea din Cluj determină şi înfiinţarea Institutului de Speologie din Cluj printr-o lege specială, promulgată în data de 26 aprilie 1920”, se arată într-un comunicat trimis, duminică, de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

UBB va omagia personalitatea lui Emil Racoviţă printr-o sesiune omagială solemnă.

„În ‘Anul Centenar Emil Racoviţă’ UBB va marca personalitatea acestuia printr-o sesiune omagială solemnă în luna octombrie 2020, atât cu lucrări despre contribuţia lui Emil Racoviţă la domeniul pe care l-a fondat la nivel internaţional şi la consolidarea prestigiului internaţional al universităţii clujene, cât şi prin relansarea la UBB a cercetărilor multidisciplinare asupra naturii/ştiinţelor vieţii, în spiritul integrativ al savantului. Prin acest demers, UBB onorează memoria savantului Emil Racoviţă, profesor şi rector al universităţii noastre, şi relansează în spiritul său academic ştiinţele naturii/vieţii la UBB”, declară, potrivit comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” organizează, cu ocazia aniversării, şi o expoziţie dedicată savantului al cărui nume îl poartă.

„Institutul de Speologie ‘Emil Racoviţă’ lansează duminică o expoziţie online dedicată marelui savant român, în contextul celebrării unui secol de la înfiinţarea, la Cluj, a primului asemenea centru de cercetări din lume. Expoziţia ‘Emil Racoviţă + Speologie = 100 ani’, organizată cu obiecte originale din arhiva şi biblioteca Institutului de Speologie din Cluj, conţine şi câteva lucuri personale ale savantului, dintre care unele recent descoperite. Pentru moment, din cauza situaţiei actuale, expoziţia poate fi vizionată doar în mediul online, pe site-ul www.speologie100.webador.com. De îndată ce condiţiile o vor permite, aceasta va putea fi vizitată şi fizic, ea urmând să fie găzduită la Muzeul de Zoologie al Universităţii Babeş-Bolyai”, se arată într-un comunicat trimis duminică de Institutul de Speologie.

Printre altele, Institutul de Speologie a pregătit şi un volum aniversar, care va fi postat, deocamdată, online, tot pe site-ul www.speologie100.webador.com.

„La data de 26 aprilie 1920, exact acum 100 ani, Regele Ferdinand promulga Legea privitoare la crearea unui Institut de Speologie la Universitatea din Cluj. Astfel, odată cu semnarea acestui act, speologia românească avea să primească un act de naştere oficial, pe de o parte, iar speologia mondială va avea un prim institut de cercetare axat exclusiv pe studiul domeniului subteran, pe de altă parte. Cel mai mare biolog al României, savantul Emil Racoviţă, a fondat, astfel, la Cluj, Institutul de Speologie, care avea, ulterior, să îi poarte numele. Activitatea Institutului a continuat neîncetat, ajungând azi să sărbătorească un secol de existenţă şi activitate de cercetare, chiar dacă în prezent sediul central este la Bucureşti, la Cluj funcţionând un compartiment al acestuia. Din păcate, din motive care privesc situaţia mondială actuală, reuşim să realizăm doar evenimentele care pot apărea în mediul online”, se mai arată în comunicatul institutului. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.